BUDO-SENSHI

JUDO, Yoseikan JUJUTSU, PSD

Nieuws


 

21/8/17

 

Even voorstellen

 

3/9/18

Kennismaken met sporten


Lees meer://17


Lees meer...

Osaekomi-waza

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

 

1. kesa-gatame diagonaal-insluiten
2. kata-gatame schouder-insluiten
3. kami-shiho-gatame boven-vier richtingen-insluiten
4. kuzure-kami-shiho-gatame onder liggen-boven-vier richtingen-insluiten
5. ushiro-kesa gatame achterwaartse flankcontrole
6. gyaku-kesa-gatame verdraaid-diagonaal-insluiten
7. yoko-shiho-gatame zijwaarts-vier richtingen-insluiten
8. makura-kesa-gatame hoofdkussen-flankcontrole
9. mune-gatame borst-insluiten
10. tate-shiho-gatame verticaal-vier richtingen-insluiten
11. kuzure-kesa-gatame onder liggen-diagonaal-insluiten
12. kata-osae-gatame schouder-ingesloten-insluiten
13. ura-gatame ruggelings-insluiten
14. kashira-gatame hoofd-insluiten
15. ura-shiho-gatame ruggelings-vier richtingen-insluiten
16. kami-sankaku-gatame boven-driehoek-insluiten
17. kuzure-yoko-shiho onder liggen-zijwaarts-vier richtingen
18. tate-sankaku-gatame verticaal-driehoek-insluiten
19. uki-gatame zweven-insluiten

 

De scheidsrechter zal "osaekomi" aankondigen als naar zijn mening de toepaste techniek voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De door zijn tegenstander onder controle gehouden deelnemer ("uke") moet met zijn rug of met een van beide schouders in contact met de mat zijn.
  • De controle kan uitgeoefend worden vanuit zijkant, achterkant of bovenkant van uke.
  • De deelnemer die de houdgreep uitvoert ("tori") mag zijn been/benen of lichaam niet laten controleren (insluiten) door de benen van de tegenstander.
  • Minstens een deelnemer raakt met enig deel van zijn lichaam de gevechtsruimte bij de aankondiging "osaekomi".
  • Het lichaam van de deelnemer, die de houdgreep toepast, moet hetzij de "kesa"-positie of de "shiho"-positie ingenomen hebben, overeenkomstig de technieken "kesa-gatame" of "kami-shiho-gatame".

Osaekomi-waza

Een deelnemer, die zijn tegenstander met "osaekomi" controleert, mag zonder controleverlies overgaan naar een andere "osaekomi". De "osaekomi"-tijd zal doorlopen tot de aankondiging "ippon" (of tot "waza-ari" of gelijkwaardig, in het geval van "waza-ari awasete ippon", of van "sogo-gachi") of tot "toketa" of "matte".

Als tijdens "osaekomi" de deelnemer, die in een voordeelpositie verkeert, een overtreding begaat welke bestraft moet worden, kondigt de scheidsrechter "matte" aan, laat de deelnemers terugkeren naar hun beginplaatsen, deelt de straf uit (kent de eventueel behaalde waardering voor de "osaekomi" toe) en hervat daarna de wedstrijd met de aankondiging "hajime".

Als tijdens "osaekomi" de deelnemer, die in een nadeelpositie verkeert, een overtreding begaat welke bestraft moet worden, kondigt de scheidsrechter "sonomama" aan, deelt de straf uit en hervat daarna de wedstrijd door met beide handen op beide deelnemers te drukken met de aankondiging "yoshi".

Als beide hoekscheidsrechters overeenstemmen in hun mening dat er sprake is van "osaekomi", maar de hoofdscheidsrechter heeft geen "osaekomi" aangekondigd, geven beiden het teken voor "osaekomi" en moet de hoofdscheidsrechter, volgens de meerderheidsregel, onmiddellijk "osaekomi" aankondigen.
Op overeenkomstige wijze geven beide hoekscheidsrechters het teken voor "niet geldig", als zij overeenstemmen in hun mening dat er geen sprake is van "osaekomi", terwijl de hoofdscheidsrechter "osaekomi" heeft aangekondigd.

In het geval van een gedeeltelijk op de veiligheidsstrook voortdurende "osaekomi", waarbij het gedeelte van het lichaam van de deelnemer dat de gevechtsruimte nog raakt, loskomt van de mat, moet de hoofdscheidsrechter "matte" aankondigen.

Zodra de deelnemer, waarbij de "osaekomi" wordt aangelegd, erin slaagt een been van zijn tegenstander te "scharen", hetzij over het been of onder het been door, moet "toketa" aangekondigd worden.

Als in "ne-waza", na de aankondiging "sonomama" gestraft moet worden met "hansoku-make", moet "matte" aangekondigd worden, gestraft worden met "hansoku-make" en moet de wedstrijd beëindigd worden met de aankondiging "sore-made".

In situaties waarbij de rug van "uke" niet langer in contact is met de mat (bijvoorbeeld "bruggen"), maar "tori" handhaaft de controle, zal "osaekomi" voortduren.

 

Osaekomi tijd:

 

"Ippon": 25 seconden
"Waza-ari": 20 - 24 seconden
"Yuko": 15 - 19 seconden

 

Een "osaekomi van minder dan 10 seconden zal slechts als een "kinsa" (resultaat kleiner dan voorheen koka) beschouwd worden.

 

 

Als de tijd van een aangekondigde "osaekomi" de wedstrijdtijd overschrijdt, moet de voor de wedstrijd toegestane tijd verlengd worden tot door de scheidsrechter "ippon" (of gelijkwaardig), of tot "toketa" of "matte" wordt aangekondigd.

 

Senshi op social media

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

copyright 2021 by BUDO-SENSHI