BUDO-info
BUDO betekent oorspronkelijk "de weg van de krijger".BUDO is ook de verzamelnaam voor de Japanse vechtkunsten, zoals Judo, Aikido, Karate enzovoort.
De BUDO methodes zijn ontwikkeld vanuit de traditie van de Samurai (Japanse ridder). Bu is de vertaling voor militair of krijgsvorm (moed, dapperheid, strijd) en Do staat voor methode of levenspad. (vergelijkbaar met het Chinese Tao). De voorloper van alle moderne BU-DO disciplines is eigenlijk het Bu-Jutsu (klassieke krijgskunsten) Bu-Jutsu stijlen hadden tot doel krijgers klaar te stomen voor het echte gevecht op leven en dood, door de studie van aanval en verdediging. Jutsu staat voor kunst en het Jutsu karakter is bij BUDO, ten opzichte van Bujutsu, heel bewust vervangen door het DO principe, welke staat voor levensweg.
Het huidige BUDO legt de nadruk meer op de algehele menselijke ontwikkeling. Tot de DO-vormen behoren oa.a het Judo. Aikido, Kendo, Karate-Do en Yoseikan-Budo. Bij BUDO staat de complete menselijke ontwikkeling centraal, naast waarden, zoals discipline en moraal. Daarnaast zijn dimensies, zoals wedstrijdsport, het zelfverdedigingsaspect en de algemene lichamelijke ontwikkeling belangrijke pijlers van hedendaagse BUDO. De termen "krijgskunst", "vechtsport" en "vechtkust" geven dus eigenlijk geen goed beeld van de werkelijke betekenis.
De essentie van BUDO is om wederom in harmonie met lichaam en geest (de natuur) te komen, waardoor BUDO meer is dan een verzameling technieken. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat de mensen zich bewust worden van hun aanwezigheid hier op aarde, hun verantwoordelijkheid durven te nemen in hun leven en een bijdrage proberen aan het maatschappelijk welzijn. De aarde is niet het bezit van onze generatie of van de volgende. Wel hebben we de mogelijkheid om de aarde bewust te bewonen en de taak en de verantwoordelijkheid om deze zonder verspilling over te dragen aan de volgende generatie, zodat de menselijke evolutie kan doorgaan.
BUDO leert je een betere balans te ontwikkelen en inzicht te krijgen in je eigen doen en laten.